21_03

27 березня - Година Землі

 Година Землі (англ. Earth Hour) - міжнародна екологічна акція, організована Всесвітнім фондом дикої природи. Щорічно вона проводиться в останню суботу березня. Мета акції - привернути увагу жителів планети до проблем навколишнього середовища.


Історія виникнення акції На початку 2000-их років організація WWF Австралії шукала спосіб привернути увагу австралійців до екологічних проблем. Так було придумане Велике клацання, яке пізніше перейменували в Годину Землі. 

Вперше захід був організований Всесвітнім фондом природи Австралії та виданням The Sydney Morning Herald в 2007 році. У цей день близько 2 мільйонів австралійських будинків і підприємств вимкнули світло в будівлях на одну годину. З кожним роком акція ставала все більш відомою. Сотні міст по всьому світу підтримали подію, а відомі пам'ятки відключали підсвічування своїх будівель на одну годину. В акції брали участь Емпайр-стейт-Білдінг, міст «Золоті ворота», римський Колізей, Біг-Бен, єгипетські піраміди, Собор Паризької Богоматері, Батьківщина-мати в Києві та багато інших. 

Як і коли проходить акція Акція проводиться з 20:30 до 21:30 за місцевим часом. Взяти участь в ній може будь-хто. Для цього в будинку відключають світло і електроприлади. У події беруть участь також пам'ятки і міські будівлі, які на годину відключають підсвічування. 

В Україні понад 50 міст брали участь в акції в різні роки. Також на честь свята проводяться велопробіги, флешмоби та інформаційні екологічні заходи. На сьогодні Година Землі є наймасовішою суспільною акцією в історії людства. 

У Години Землі є багато критиків, які вважають акцію марною. Скептики заявляють, що відключення електрики на годину не зупиняє турбіни на електростанціях і навіть може викликати перепади напруги по всьому місту. У відповідь на критику організація WWF відповідає, що метою акції є не економія електроенергії, а привернення уваги суспільства до екологічних проблем. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сортування сміття

 ДІЗНАЙСЯ БІЛЬШЕ!