21_01

Заняття гуртка "Любування природою"

11.01. НАШІ НАЙМЕНШІ БРАТИ ВЗИМКУ

Доброго дня. Сьогодні пропоную ознайомитись із нашою новою темою заняття "Наші найменші брати взимку". Мова піде саме про тварин та птахів. 

Тварини проводять зиму по різному. Багатьом із них доводиться переживати численні незручності. Життя тварин стане легшим, якщо люди допоможуть їм. Іноді людина може навіть врятувати їм життя. 

ТВАРИНИ ПОТРЕБУЮТЬ ДОПОМОГИ

   Звичайно, можна сказати, що допомога тваринам - це клопіт великих організацій або ж урядів. Проте узимку всі можуть без значних витрат сприяти порятунку тварин. їжа, вода і притулок взимку важливі для всіх живих істот. Знищення живоплотів, лісів, осушення боліт і ставків, „окультурення" ландшафту ускладнюють виживання звірів і птахів у зимовий період. У надто суворі зими підгодовування птахів, цілком ймовірно, що дає їм шанс на виживання. 

ЇЖА ДЛЯ ТВАРИН

   Птахів годувати легко, оскільки вони не потребують дорогих кормів. Якщо ви почали підгодовувати птахів, це необхідно робити протягом усієї зими, оскільки вони стають залежними від підгодівлі. Значення зимової підгодівлі птахів піддається переоцінці, особливо в містах. Воно може навіть перетворитися на позбавлення від будь-яких відходів, поїдання яких не шкодить найменш вибагливим видам горобцеподібних. У випадку з чорними дроздами і хатніми горобцями регулярна підгодівля обумовлює надмірне розмноження цих видів. Підвісні годівниці забезпечують птахам безпеку, тому їх із задоволенням відвідує багато хто з дрібних горобцеподібних. Горіхи всіх видів, родзинки, ягоди - це найкращі ласощі для більшості видів птахів. 

Узимку мало корму для птахів. Синиці, повзики збираються у зграйки і перелітають з місця на місце в пошуках насіння різних рослин. У такій зграйці зустрічається й дятел. Він гострим дзьобом дістає личинки комах з-під кори дерев. Буває, що личинки падають у сніг. Синиці спритно підхоплюють їх. Так і мандрує табунець пташок від одного дерева до іншого.

З далекої півночі прилітають до нас зимувати сіренькі чечітки. У них груди малинові й червона шапочка на голові. Птахи літають табунами, спритно лазять по деревах. Причепиться пташка на тонесеньку гілочку берези вниз головою і смакує насіння! Чит-чит! Чит-чит! – перемовляються чечітки.

ТВАРИНИ ВЗИМКУ. ЯК ЗИМУЮТЬ ПТАХИ

З’являються омелюхи. У них чудові великі чубчики на голові, кінчик хвоста жовтий із червоною облямівкою, і на крилах серед жовтих піh’їнок червона смужка. Омелюхи прилітають до нас з північних ялинових лісів. Кожен омелюх з’їдає за день більше ягід, ніж важить сам. Зате і користь цим приносить. Бо насіння, що в плоді, не перетравлюється в шлунку омелюха, і пташка розсіває насіння по лісу й по садах.

ТВАРИНИ ВЗИМКУ. ЯК ЗИМУЮТЬ ПТАХИ

З першим снігом з’являються в наших краях снігурі. їх можна впізнати по яскраво червоних грудках. Птахи ласують плодами горобини. При цьому викльовують насіння, а плоди викидають. Знайдеш під деревом покльовані плоди – це сліди снігурів.

ТВАРИНИ ВЗИМКУ. ЯК ЗИМУЮТЬ ПТАХИ

Деякі осілі птахи – сороки, галки, сірі ворони, які можуть поїдати найрізноманітнішу їжу, прилітають ближче до людських осель, де знаходять поживу на смітниках, у дворах. Ночують ці птахи в захищених від вітру місцях, під дахами будинків, у кущах, на деревах.

ЗАВДАННЯ

ТВАРИНИ ВЗИМКУ. ЯК ЗИМУЮТЬ ПТАХИ За якими птахами ти спостерігав узимку? Розкажи про свої спостереження.

ТВАРИНИ ВЗИМКУ. ЯК ЗИМУЮТЬ ПТАХИ Перевір прикмети.

Снігурі прилетіли в грудні – зима буде суворою.

Горобці ховаються в затишок – на мороз і заметіль.

ТВАРИНИ ВЗИМКУ. ЯК ЗИМУЮТЬ ПТАХИ Перегляньте відео і запишіть, який корм підходить для тих птахів, яких ви найчастіше помічаєте біля своєї домівки. Поміркуйте, яку годівничку ви могли би змайструвати для пернатих друзів. 

Допоможіть птахам!

Лютої зими багато птахів потерпає від голоду. Тому найпростіша годівничка може врятувати пташине життя. На балконі, в саду, в парку, в лісі можна влаштувати пташину їдальню.

Успіхів! 

Свої відповіді надсилайте у Viber або на пошту zolja01@gmail.com


ФОТО

ВІДЕО РОБОТИ З ПОПЕРЕДНЬОГО ЗАНЯТТЯ

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сортування сміття

 ДІЗНАЙСЯ БІЛЬШЕ!